Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Chroni ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno do magazynowania dużych ilości ukończonych już preparatów, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wcześniej cechy powodują, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej
Zbiorniki stalowe są często używane w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się zainteresowaniem sektora spożywczego głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.