Kuchnia i przepisy Robienie zakupów

Żywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?

Jeśli potrzebujesz zdrowej żywności ekologicznej, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni artykułów wyprodukowanych z żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna – rośliny uprawiane według głównych obostrzeń rolnictwa ekologicznego

Aby konkretny produkt oferowany w naszym kraju mógł zwać się „eko”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wykonane muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego instytuty. Głównym jednakże przymiotem spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa hodowano z zachowaniem głównych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy powodują zakwaszenie gleby, a natryski upraw silnymi pestycydami często są powodem śmierci pożytecznych pszczół. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa oraz owoce mają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to oznacza, że mniej tych niepożądanych związków dostanie się do ciała ich konsumentów.

Kupujesz ekologiczną żywność? Sprawdzaj szczegółowo informacje na etykiecie

Żywność eko jest poddawana ciągłemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym również w trakcie przewozu oraz składowania. Co istotne, jeśli przetwór spełnia warunki, jego wytwórca prócz rutynowych informacji m.in. o możliwych alergenach, terminie trwałości, warunkach przechowywania i wadze netto, miejscu produkcji składników, musi również obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdy, które tworzą w kształt liścia. Poszukując żywności eko wypada zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]