Kuchnia i przepisy Robienie zakupów Zdrowie

Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Skieruj się tutaj.

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem wymienia się też ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często spotykana jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza

Bodaj każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty raz za razem podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest cierpki, ale nadzwyczaj zdrowy. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy K, E, C oraz A, a także liczne minerały, jak m.in. cynk, żelazo i magnez. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, ale powinnyśmy pić go regularnie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożycie maksymalnie 250 ml soku na dzień.

Gdzie kupić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Innym popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie pozytywnie wpływa na przemianę materii. Mimo że buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na choroby nerek albo reumatyzm.

Jeśli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]