Kuchnia i przepisy Robienie zakupów Zdrowie

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Szukasz soku z kiszonych buraków? Koniecznie odwiedź tę stronę

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kwas chlebowy czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezastąpione dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także świetne źródło witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one też osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]