Kuchnia i przepisy Robienie zakupów

Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Potrzebujesz kiszonkek z warzyw? Wejdź na artmankiszonki.pl.

Kiszonki warzywne są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański specjał, z rzadka spotykany w innych krajach świata. Jednakże kiszonki lubiane są nie tylko w całej Europie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki znane są ludziom od tysięcy lat

Zgodnie z wiedzą historyków metoda konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w occie, w soli albo w solance, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, hamuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat temu była to optymalna metoda, aby wydłużyć czas przydatności do spożycia mięsa, warzyw i ryb nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one np. sporo witaminy C, dlatego też marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z buraka cukrowego lub koniczyny czerwonej.

Kiszonki – co da się kisić?

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, także w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Natomiast pickle są tam chyba wyjątkowo lubianym uzupełnieniem burgerów, hot-dogów i kanapek. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. kalafiory, pomidory, a także owoce (przykładowo truskawki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się fundamentem albo ważnym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych krajach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany według standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w USA.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]