Robienie zakupów Zdrowie

Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską

Sól to składnik potrzebny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, selen czy cynk, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]