Więcej o zakwasie na żurek śląski na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje chęć ekspresowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw kiedyś oferowanych z reguły jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Jeżeli zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób często nie rozróżnia, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek warto stanowczo podkreślić, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem doświadczenia kucharza oraz jego osobistych upodobań. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 typy:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany przeważnie ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Nie ma potrzeby robić samemu zakwasu na barszcz biały i żur
Przyrządzanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu udaje się za pierwszym razem. Na portalach kulinarnych znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których ugotujemy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]