W tym miejscu znajdziesz obwarzanki krakowskie
Posiadają wyjątkowy aromat, prezentują się naprawdę ciekawie, zaś kupić je można tylko w jednym mieście na Ziemi. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką historycznej stolicy Polski i dumą krakowskich piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają spróbować akurat tego specjału?
Historia obwarzanków krakowskich
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W księgach zaś pojawiły się wiek później, gdy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w czasie przed Wielkanocą, ale potem jadano je również w pozostałych sezonach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mogli wytwarzać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci później Unia Europejska, dodając je na listę produktów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki posiadają kształt okręgu z wyraźną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa i unikalny aromat są wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą tudzież makiem – i wkłada do pieca.
Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]